-
-
Logga in
-
Varukorg
-
Till kassan
- Kosttillskott
- Träningskläder & Skor
- Träningstillbehör
- Livsmedel & Hälsa
- Varumärken
- Kampanjer
- Outlet
- Nyheter
- Inspiration
- Butiker
- Prenumeration
Kroppsvikt, och det lite problematiska BMI har länge stått som det viktigaste måttet på form och hälsa. Men kanske är vågens diktatur snart över!
Många som startar en satsning på hälsa och fitness sätter en målvikt som de ska nå med hjälp av träning och förbättrade kostvanor. Men vi vet sedan länge att vågen ofta kan leda vilse. Lägre kroppsvikt till följd av förlorad muskelmassa är knappast någon vinst för varken utseende, hälsa eller prestationsförmåga, snarare tvärtom. Omvänt kan ökande muskelmassa göra att kroppsvikten står still vilket leder den tränande att felaktigt tro att träningen inte ger resultat. Detta kan förstås spela spratt med motivationen och benägenheten att fortsätta med träning och kostförbättringar.
Ett djupare mått som visar mer än vågen av vad som egentligen händer med kroppen efter en tids träning och kostinterventioner är kroppssammansättning, ett begrepp som förenklat beskriver hur mycket fett och muskelmassa en persons kropp består av. Bättre kroppssammansättning, det vill säga mer muskler och mindre fett är som alla vet förknippat med bättre hälsa och längre liv.
Man har länge antagit att detta samband helt enkelt handlar om att för mycket fett på kroppen är ohälsosamt och leder till sjukdomar och ökad dödlighet, vilket förstås till viss del är sant. Men kroppssammansättningens två aspekter, fettmassa och muskelmassa är egentligen oberoende av varandra. Nu pekar ny forskning mot att större muskelmassa kan vara mer betydelsefullt än låg fettmassa för att minska dödligheten.
Att ha lagom mycket muskler och fett är förmodligen bäst för hälsan, men om man väljer mellan mycket muskler samt mycket fett eller lite muskler samt lite fett skyddar mycket muskler och mycket fett hälsan effektivare. Att bygga muskler kan alltså vara viktigare än att gå ned i vikt, när det gäller hälsa och överlevnad på sikt. I fall dessa nya hypoteser beläggs skulle det innebära ett paradigmskifte som i grunden förändrar hur forskningsvärlden och hälso- och träningsbranscherna ser på träning, kost och hälsa.
Kort om kroppssammansättning
- Normalvikt har länge definierats med hjälp av begreppet BMI, som beräknas genom att man dividerar kroppsvikten i kilo med längden i meter upphöjt till två. Ett värde mellan 20 och 25 utgör normalvikt, 25-30 kallas övervikt och över 30 utgör fetma.
- BMI-begreppet är vetenskapligt belagt, det vill säga, ett för högt BMI är positivt korrelerat med diverse sjukdomar och ökad dödlighet. Dess stora svaghet är att det inte tar hänsyn till vad kroppsvikten består av. Folk med stor muskelmassa klassas felaktigt som överviktiga medan för låg muskelmassa i förhållande till kroppsfett felaktigt klassas som fullgod kroppssammansättning.
Källa:
Relation of Muscle Mass and Fat Mass to Cardiovascular Disease Mortality
Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:
Relaterade produkter
Långsamt protein.
Berikat med laktasenzym.
Gick bra att hitta det jag sökte
Snabb leverans och gott innehåll
Kungkung👍 Kanon
Matchade förväntningarna
Supergoda produkter
Bra leverans tid
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ tack
Toppen allt ok
Snabb leverans och alltid bra service !
Snabb o bra leverans bra produkter
Snabb leverans
Snabbt och enkelt på alla sätt och vis.
+ 15% på ditt första köp x
Smidiga returer